Radio blufscrabble

Radio Tendens - buiten de gebaande paden met blufscrabble

“Er staat hier in de studio een scrabblebord tussen ons in. Wat gaan we doen?” vroeg Rinus van Warven, radiopresentator een tikje benauwd. Nou, blufscrabbelen natuurlijk! Het interview, voor Tendens, zijn bezinnende radioprogramma op de zondagmorgen ging immers om de zin van het leven.
We voelen die zin van het leven vrolijk rondzoemen als de geest kan sprankelen en wij ons scheppend vermogen lekker de ruimte kunnen geven. De tien geboden vertellen ons wat we niet mogen. Creëren, in respect voor de schepping, mogen we wel. Graag zelfs.
Creëren gaat vaak het gemakkelijkst als er aan drie voorwaarden voldaan wordt:

1- Er is een doel, waardoor focus kan ontstaan
2- Er is een beperking, waardoor de grenzen van het mogelijke overzichtelijk zijn
3- Er is een beloning, waardoor we ons gestimuleerd voelen het beste uit onszelf te halen

Blufscrabble voldoet aan al die voorwaarden:
1- Er moet een woord gelegd worden dat nog niet bestaat
2- Daar zijn maar zeven letters voor beschikbaar plus wat er al ligt
3- Je kunt er mooi veel punten mee scoren en bereveel lol aan beleven

De lol, dat laatste aspect, zit ‘m natuurlijk in eerste instantie in de goede afstemming tussen de spelers. Zal hij dit woord goed rekenen met deze theorie? Of moet ik er nog een pikant detail aan toevoegen om het verhaal nog iets overtuigender te maken?
We schakelden de technicus in als jury en scoorden beiden onze blufscrabblepunten met gemak en reludatie:
Ik legde ‘Meivee’: de dartele nieuwe, frisse ideeën waar iedereen op zit te wachten na een lange, saaie vergadering. ‘Jongens,’ zegt de voorzitter dan, ‘ik heb nog geen meivee gehoord!’
Rinus troefde dat af met het prachtige ‘Zum’: het tevreden gevoel dat door je heen golft als je na lang ploeteren een creatie hebt geschapen. Een mooi woord bijvoorbeeld. ‘Hij voelde zich helemaal zum toen hij zijn nieuwste werk eindelijk kon signeren.’

De uitzending is onwaarschijnlijk vroeg in de ochtend, op zondag 30 oktober, Omroep Gelderland, Tendens. Met Rinus van Warven. Je kunt ‘m daarna natuurlijk op een fatsoenlijker tijdstip naluisteren via internet. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *