7days Jongerenblad over het WK

Mooi achtergrondverhaal van Charlotte Goldhoorn in het jongerenblad 7days. Goed gedaan, dat interview met de chimotisten, uitstekend genoteerd, die Blufwoorden van grote puntheid! Niet alleen uit het WK overigens, maar ook uit het verdere rijke verleden van de wereld van het Blufscrabble.

7days-blufscrabble-1 7days-artikel-blufscrabble

WK Blufscrabble achter de schermen

WKGelderlander02022015Strikt genomen was er geen enkele aanleiding om het WK Nederlands Blufscrabble te organiseren. Afgezien van de hoogreluderende werking natuurlijk.
Bij de voorbereidingen kwamen de blufsappen eigenlijk al direct op gang.
Het Inspiratiehuis Arnhem bleek de perfecte plek voor het WK. Arnhem, blufstad pur sang, waar al jaren een heel station bij elkaar wordt geblufd. Inspiratiehuis omdat, tja, als er iets is wat blufscrabbelaars in overvloed hebben is het wel inspiratie en fantasie.
Het nieuwe logo werd in een enkele avond ontworpen en ingezet voor (dat was weer wat nieuws) de productie van merchandising: een enkele mok, een sleutelhanger, een pet voor de juryvoorzitterdirecteurgeneraal, een t-shirt voor het jurylid, stickers, een fijne banner en natuurlijk pennen.

Aandacht van de media kon gelukkig beperkt worden tot
-een radio-interview met Omroep Gelderland
-een cameraploeg van Omroep Gelderland
-een artikel in De Gelderlander
-en er wordt beweerd dat er ook nog een interview werd gegeven aan het AD Amersfoort.

Leuk en bijzonder was dat dit keer aan Eindbord zowel de 84-jarige Edith aanschoof als de uiteindelijke chimotisten, het team van Sam Wester (14) en River van Westerloo (16). Leeftijd maakt duidelijk geen enkel verschil voor de blufvaardigheid.

Tijdens het WK werd dit keer volop gefotografeerd, getwitterd en gefacebookt.
Zo langzaamaan druppelen de resultaten daarvan binnen, zodat we hier af en toe nog eens wat nieuwe foto’s kunnen laten zien van een glarifant toernooi dat zeker een vervolg zal krijgen.

Vals spelen helpt fantasie vooruit

valsspelenmaaktslim‘Vals spelen is goed voor de sociale ontwikkeling van kinderen,’ zei die mevrouw op de radio. Yeah! Ze had het onderzocht en had er uitstekende argumenten voor.
Okee, wat ik er verder van onthouden heb: als kinderen vals spelen checken ze op die manier hoe ver ze kunnen gaan met regels. Wat accepteren hun medespelers nog? Hoe ver kun je de grenzen oprekken? Welke argumenten slaan aan? Kortom: hoe kunnen ze het beste uit een situatie halen voor zichzelf zonder de anderen tekort te doen? Daar is creativiteit voor nodig, flexibiliteit. Sociale vaardigheid. Spreekvaardigheid. Van vals spelen word je dus slimmer.

Maar vals spelen tegen een appje, een computerspelletje is niet mogelijk. De regels liggen vast. Probeer maar eens ‘nekblik’ te leggen bij wordfeud. Gaat niet. Terwijl het toch een prachtig woord is voor het gevoel dat er iemand naar je kijkt. Computers, de beste speelkameraadjes van kinderen (en veel volwassenen) zijn meedogenloos in hun begrenzingen. Er is wit (dit rekenen we goed) en er is zwart (pinggggg, dit rekenen we fout). Er zit geen rek in, er zijn geen onderhandelingsmogelijkheden. Je past je maar aan. Wat is dat nou voor boodschap aan de zich ontwikkelende kindergeest? Die moet dwarsliggen, uitproberen, overtuigen en samenwerken! Daar krijgen we zelfstandig denkende creatieve volwassenen van die slimme oplossingen bedenken in het leven.

Mag ik dus, nu in het belang van de wereldvrede, nog een keer een warm pleidooi houden voor Blufscrabble!
Misschien toch eindelijk maar eens het WK Nederlands Blufscrabble organiseren, een jaar na het succesvolle NK Blufscrabble in Amersfoort. Op die site kun je je vast verdeelnemen!

P.S.: via Facebook vond de geniale bibliotheekmedewerkster Manja Schledorn (ze zoekt nog een baan!) de link naar een samenvatting van het onderzoek. Waarschijnlijk heb ik Louise Berkhout gehoord, die promoveerde aan de RUG, juli 2012, op het onderwerp ‘Spel en psychosociale gezondheid’. Een belangrijk punt dat ze noemt is dat kinderen (en volgens mij volwassenen ook) tijd nodig hebben om te tutten, rond te klooien. Hear hear. Ik ga er meteen mee beginnen.