WK Blufscrabble 2015

GoudenChimot2015WKEen prachtig WK Nederlands Blufscrabble werd op 1 februari 2015 verbluft in het Inspiratiehuis Arnhem.

De feiten:
-De Gouden Chimot werd gemaakt door Melissa Sinding, Chimotante Supreme uit Canada.

-Hij werd gewonnen door Sam Wester en River van Westerloo met het audisuele woord ‘Gludje’: een bezweet bouwvakkersdecolletee.

-De tweede plaats ging naar Edith (84) voor haar chimotistenwk2015waarschuwing tegen de heel vervelende afwijking ‘Kritogie’, een ernstige vorm van verstandsverbijstering (giften zijn welkom).

-Een mooie derde plaats was voor Caroline Franssen die onder andere de taal verrijkte met de ‘Zuddi’, een rondborstige vrouw waar je, bijvoorbeeld bij het winkelcentrum, je kinderen aan kunt geven om ze lekker te laten knuffelen

-En op een welverdiende vierde plek kwam Jurjen Tjallema die ons onder andere blij maakte met de ‘Apasol’: een binnenshuis gebouwde extra verdieping, een soort balkon, dat met touwen bevestigd is aan een zijde.IMG_1680
-Vier volle borden werden verspeeld met 20 blufscrabbelaars die ook in de voorrondes hun talenten veelal al hadden bewezen.
-Juryvoorzitterpresidentgeneraal was Miek Geerts, die met haar Belgische wortels het ‘wereld’ in ‘wereldkampioenschap’ ruimschoots rechtvaardigde.
-Jurylid was Maarten Reith die niet alleen het Groene Boekje bij zich had om te controleren of een woord geen bluf was, maar ook nog een handboek Fins en Tsjechisch meetorste. Gelukkig hoefde hier niet naar te worden gegrepen.
-Belangstelling van de media kon beperkt blijven tot een reportage van De Gelderlander en een cameraploeg van Omroep Gelderland, die daarna elk uur een verslag uitzond van het WK.

Ook nog spraakwaard

Twee kleine tegenvallers: de verdediger van de tweede plaats, Marcoen Hopstaken, moest IMG_1679helaas eerder naar huis. Hij zag nog wel kans om ‘Pelgtas’ toe te voegen aan de Nederlandse taal: een tasje om je pelgjes in mee te nemen, vaak geborduurd door een oma of oudere tante. Pelgjes zijn de punten van een tol.
En de titelhoudster: Sanne Houwing, chimotiste sinds 2011, liet verstek gaan wegens verblijf in het buitenland.
Toch: het was een prachtig toernooi en veel spelers lieten weten ook op het volgende K van harte te preluderen.

WKGelderlander02022015Klik op het krantenstukje om ‘m leesbaar te krijgen. De Gelderlander, 02-02-2015

Minuutje Blufscrabble WK op Omroep Gelderland 01-02-2015. Klik.
Blufscrabble op Omroep Gelderland