Blufscrabblewoorden

Hoogstaande partij met anonieme blufscrabbelaar

Oefenpartij voor het WK Blufscrabble
– 2 anonieme spelers in de 3e circubluf

eiwis– straattaal voor menstruatie
zalet – zaal met minder dan tien meter lengte
luze – zingen als je denkt dat je niet gehoord wordt (je zingt een luze)
kindoe – (znw) zonder veel aandacht gemaakt, alsof het met de kin gedaan werd
gnervi – laps gnomenvolk dat leeft van rendiermos
cozit – ontstaan in Rotterdam-Zuid in arme tijden: 1 stoel werd gedeeld met 1 co-zitter. Waarschijnlijk is dit ook de oorsprong van het woord ‘cosy’.
jeg – de bewust toegebrachte slag tegen het telefoonbotje (gevorderdencursus jiu jitsu)
wanni – fantasievriendje dat jarenlang meegaat
ilp – vogelzaad dat het baltsgedrag op gang brengt: erin verwerkt zit vuurdoorn vanwege de rode kwaliteit, zwart koolzaad voor de pit en hop, vanzelfsprekend.
gep – voltooid aanvoegende wijs van gapen (als handeling in het verleden van invloed blijft op de toekomst)
jeft – raar plekje op je arm waarvan je denkt dat het kanker is maar er nog niet mee naar de dokter durft: ‘Ik heb jeft’ (aanmerkelijk korter dan: ‘Ik heb een raar plekje op mijn arm enz.’)
gonto – directe verwachting dat je iets bijzonders kunt meemaken met een persoon die je voor de eerste keer ontmoet (‘Ik heb gonto bij hem’). Jij weet wel wat dan, maar hij niet.
Troda – luxe uitvoering van Trabant, voor partijbonzen. Er staan er nog drie bij het Kremlin, verder zie je ze nooit meer.
onyde – karaktertrek van vooral meisjes: vinden alles zo mooooooi zonder te kunnen uitleggen waarom dan. Onydische jongens zie je eigenlijk nooit.
ao – afsluitende uitroep als je lang aan het woord bent geweest.
sjal – het gezellige stadium van een groep feestvierders voordat ze dronken zijn (Ik zou liever willen slapen, maar zij hebben wel gezellig sjal zeg!)
se – kruidje dat groeit in de Pyreneeen, doet het goed op de zuidenwind, wat zurig/zoutig van smaak. Gebruik het dagelijks, mits het witte laagje goed ingekookt is (dan zie je de kristalstructuur mooi)
qwip – akelig Wagenings experiment waarbij een bakje kwark gekruist werd met een kip. Dit is nog te zien in de bottenarme structuur van de kip die dan ook maar heel langzaam kan lopen en quop quop quop zegt.
aop – voertuig met driehoekige wielen (spreek uit ‘oop’)
hast – heimwee naar iets wat er nooit geweest is; een droombeeld
kenace – schortje waarin Russisch orthodoxe moeders een kruidkoek bakken als een jongeling wordt opgenomen in de kerk. In het schortje zitten drie zakjes: voor de houten lepel waarmee het beslag gekeerd wordt, voor de kenacekruiden en voor het stukje papier dat in de kruidkoek verwerkt wordt; wie dat papier met een spreuk krijgt is verantwoordelijk voor het levensgeluk van de jongeling.
wannik – je eigen fantasievriendje
noerk – enkel snurkgeluidje van een baby
vrame – ‘vrame onderneming’ is onderneming die gebaseerd is op plagiaat
chane – chic diner waarbij de gasten en/of obers op zeker moment gezamenlijk in gezang uitbarsten (spreek uit: ‘sjanee’)
gner – stam van genervi
rero – vrij saaie spaanse dans, verwant aan de bolero, steeds diagonaal stap, bijsluiten, de gevorderde rerodanser maakt elegante draaien en tempoverschil. kleuters leren de rero al. Ethymologisch: re (opnieuw) ro (spaanse term voor een diagonaal gezette dans)
bexx – kantoortaal voor een collega met een grote bek. Alleen te gebruiken achter iemand’s rug om.
nug – drab onderin wastafel, samengesteld uit tandpasta, schaamhaar en huidschilfers
emte – tijdsaanduiding voor hoe lang je ogen nodig hebben om zich in te stellen op dichterbij kijken als ze eerder verder weg keken.
feen – het palletje van het slot dat in de sponning valt
dyb – muziekstijl: heel rustige dyb-tsjah geluiden, hartritme, voor tijdens afterpartys, als iedereen zich enorm beroerd voelt van de nacht ervoor.
daheh – afscheidsritueel van marokkaans dorp (jaren zeventig, tachtig) voor als een man naar Nederland vertrekt om daar te werken. ‘s Morgens wordt er gezamenlijk gedanst, in de loop van de dag wordt de man steeds verder weggetrokken, centimeter voor centimeter, van zijn vrouw, om uiteindelijk in de avond in verschillende vertrekken te zitten tot hij stilletjes het huis verlaat. De rest van het dorp blijft dan bij de vrouw om haar te ondersteunen.

In Bluftraining voor het WK 2015 vanaf augustus 2011

Tijdens de blufscrabblepartij van Yoeke en Jan, op dinsdagavond 22 augustus 2011,  ontstonden de volgende blufscrabblewoorden van Sens tot Uda – de volgorde van het spel is aangehouden bij het noteren van de woorden – :

Sens – Gevoeligheidsgraad tussen intuitief en hoog sensitief. ‘Een sense vrouw.’
Koesje – Knuffelbaar mens
Comode – Kleding die door tenminste twee couturiers is ontworpen. Misschien aardig om erbij te vertellen dat de echte modista direct kan zien of een nieuw ontwerp comode is en zo ja van welke couturiers. Maar waarom?
Ak – mythologisch dier uit de voortijd waarop de held Wim zich voortbewoog over land, water, lucht en vuur, om de Wadden te vormen
Rander – oud ambacht uit de krantenwereld: kaderranden aanbrengen met loodzetsel
Capeden – Japanse conifeer die groeit in de vorm van een cape. Leuk om te weten is dat ook het wortelstelsel capevormig is, al zie je dat natuurlijk niet.
Klanters – Middeleeuwse ‘buitendienstmedewerkers’ die voor een derde langs de deuren gingen om klanten te werven, bijvoorbeeld voor deelname aan een toernooi of het voorproeven van koninklijke gerechten.
Qibonk – aantrekkelijke man die misschien niet knap is om te zien maar wel veel energie (qi) uitstraalt.
Hartwen – vertrouwd gevoel tussen partners die al jarenlang samen zijn
Venade – ode aan de vagina (klassieke dichtvorm)
Zwilf – romantische weemoed, mijmeren over zwijmelarij: ‘Het meisje staarde al urenlang zwilf voor zich uit na haar eerste schoolbal.’
Lyam – culinaire variant op ‘nerd’: jong mens dat lyrisch kan worden van bijzondere gerechten en vrienden lastigvalt met het opsommen van recepten.
Heneter – politiek getinte zelfgekozen term voor bewuste eter: geen plofkippen maar echte hennen worden geconsumeerd.
Jetening – verloren gegaan ritueeltje rond het besluit elkaar jij en jou te noemen (Franse term is ‘tutoyeren’, maar die hadden daar geen ritueeltje voor. Jammer).
Monotut – vrouw die maar door blijft zeuren over haar favoriete onderwerp
Oxure – buffet met acht gerechten
Vo – vloek of verwensing die uit is gesproken door de partner van een tovenaar of sjamaan
Pule – draad die uit kapotte trui of lingerie getrokken is in de was en zich om de hele was heen heeft gekronkeld
Tif – de ‘tif’ in hebben: erg geirriteerd raken door een technisch probleem dat met grafische bestanden te maken heeft
Deg – AFGEKEURD – basismateriaal, klomp metaal, waar degen van wordt gewalst
Goeg – geroezemoes in een gezelschap waar een roddel wordt gestart: ‘Ik heb de goeg al over je gehoord…’
Ri – Oude driehoekige Javaanse munt van kokosbast die nooit in omloop is gekomen door toedoen van de kolonialisten
Uda – oernanny, Afrika: ‘Terwijl de mannen jagen en de vrouwen graan stampen redt de Uda een van de dorpskleuters uit de klauwen van een tijger.’